Mléčná báze pro výrobu zmrzliny. Ideální pro přípravu příjemné smetanové zmrzliny, vhodné pro vysoké a zdobené vaničky. Ponechá čistou chuť zmrzliny.
710 g Mléko plnotučné (3,5% tuku)
30 g Smetana 33% tuku
130 g cukr krupice
70 g Centurion 100 - zmrzlinový základ mléčný za tepla (kód: 3157)
35 g Protein Plus - doplněk do zmrzlinových receptů (kód: 2827)
25 g Glukóza 38/39 DE, sušený glukózový sirup (kód: 2693)
Nejprve promícháme dohromady všechny suché ingredience.
Výslednou suchou směs dobře zamícháme do mléka a smetany a výslednou tekutou směs nalijeme do pasterizátoru (nebo lze suché ingredience zamíchat až během pasterace při dosažení teploty mléka v pasterizátoru 40 °C)
Směs se pasteruje automaticky, na několik sekund se dosáhne teploty 85 °C a následně se směs prudce zchladí na 4 °C.
Pro lepší konzistenci doporučujeme nechat zchlazenou směs v pasterizátoru uzrát minimálně 6 hodin (ideálně přes noc) při 4 °C.
Poté z pasterizátoru vypustíme cca 4 kg tekuté báze (dle velikosti zmrzlinové vaničky) do karafy a přidáme ochucovací pastu dle doporučeného dávkování - obvykle cca 100 g pasty na litr tekuté báze.
Vše dobře rozmícháme a nalijeme do zmrzlinového stroje.
Zmrzlinu vypouštíme po částech, jednotlivé prameny vytékající zmrzliny naskládáváme volně na sebe do "kopců". Případně průběžně proléváme polevou.
Nakonec dozdobíme povrch polevami a necháme krátce zamrazit v mrazáku nebo nejlépe pomocí silného šokového mražení.
Umístíme do zmrzlinové vitríny, nebo uskladníme v mrazáku.