Mléčná báze Superior: 6,6% tuku, 17,2% cukru

Tento zmrzlinový základ obsahuje zvýšené množství tuku a je proto vhodný pro ochucovací pasty, které neobsahují tuk.

Mléčná báze Superior: 6,6% tuku, 17,2% cukru

Receptura:

1000 g Mléko plnotučné (3,5% tuku)

    60 g Smetana 33% tuku

  190 g cukr krupice

  110 g Superior 100 - zmrzlinový základ mléčný za tepla i za studena (kód: 2429)

    50 g Glukóza 38/39 DE, sušený glukózový sirup (kód: 2693)

    40 g Stabilita Plus - doplněk do zmrzlinových receptů (kód: 3078)


Postup s pasterizací:

  1. Nejprve promícháme dohromady všechny suché ingredience.

  2. Výslednou suchou směs dobře zamícháme do mléka a smetany a výslednou tekutou směs nalijeme do pasterizátoru (nebo lze suché ingredience zamíchat až během pasterace při dosažení teploty mléka v pasterizátoru 40 °C)

  3. Směs se pasteruje automaticky, na několik sekund se dosáhne teploty 85 °C a následně se směs prudce zchladí na 4 °C.

  4. Pro lepší konzistenci doporučujeme nechat zchlazenou směs v pasterizátoru uzrát minimálně 6 hodin (ideálně přes noc) při 4 °C.

  5. Poté z pasterizátoru vypustíme cca 4 kg tekuté báze (dle velikosti zmrzlinové vaničky) do karafy a přidáme ochucovací pastu dle doporučeného dávkování - obvykle cca 100 g pasty na litr tekuté báze.

  6. Vše dobře rozmícháme a nalijeme do zmrzlinového stroje.

  7. Zmrzlinu vypouštíme po částech, jednotlivé prameny vytékající zmrzliny naskládáváme volně na sebe do "kopců". Případně průběžně proléváme polevou.

  8. Nakonec dozdobíme povrch polevami a necháme krátce zamrazit v mrazáku nebo nejlépe pomocí silného šokového mražení.

  9. Umístíme do zmrzlinové vitríny, nebo uskladníme v mrazáku.