Mléčná báze Superior: 4,5% tuku, 19% cukru

Tento zmrzlinový základ obsahuje snížené množství tuku a je proto vhodný pro ochucení pomocí past obsahujících hodně tuku.

Mléčná báze Superior: 4,5% tuku, 19% cukru

Receptura:

1000 g Mléko plnotučné (3,5% tuku)
230 g cukr krupice
100 g Superior 100 - zmrzlinový základ mléčný za tepla i za studena (kód: 2429)
  1. Nejprve promícháme dohromady všechny suché ingredience.
  2. Výslednou suchou směs dobře zamícháme do mléka a výslednou tekutou směs nalijeme do pasterizátoru (nebo lze suché ingredience zamíchat až během pasterace při dosažení teploty mléka v pasterizátoru 40 °C)
  3. Směs se pasteruje automaticky, na několik sekund se dosáhne teploty 85 °C a následně se směs prudce zchladí na 4 °C.
  4. Pro lepší konzistenci doporučujeme nechat zchlazenou směs v pasterizátoru uzrát minimálně 6 hodin (ideálně přes noc) při 4 °C.
  5. Poté z pasterizátoru vypustíme cca 4 kg tekuté báze (dle velikosti zmrzlinové vaničky) do karafy a přidáme ochucovací pastu dle doporučeného dávkování - obvykle cca 100 g pasty na litr tekuté báze.
  6. Vše dobře rozmícháme a nalijeme do zmrzlinového stroje.
  7. Zmrzlinu vypouštíme po částech, jednotlivé prameny vytékající zmrzliny naskládáváme volně na sebe do "kopců". Případně průběžně proléváme polevou.
  8. Nakonec dozdobíme povrch polevami a necháme krátce zamrazit v mrazáku nebo nejlépe pomocí silného šokového mražení.
  9. Umístíme do zmrzlinové vitríny, nebo uskladníme v mrazáku.