Receptura:
1000 g Mléko plnotučné (3,5% tuku)
170 g Smetana 33% tuku
210 g cukr krupice
55 g Zmrzlinová báze Royal 50 - mléčný základ za tepla i za studena (kód: 2603)
50 g Glukosil Gelato Master School Lea (kód: 2688)
50 g Zlepšující přídavek do mléčných a ovocných zmrzlin (kód: 3078)
Postup s pasterizací:
-
Nejprve promícháme dohromady všechny suché ingredience.
-
Výslednou suchou směs dobře zamícháme do mléka a smetany a výslednou tekutou směs nalijeme do pasterizátoru (nebo lze suché ingredience zamíchat až během pasterace při dosažení teploty mléka v pasterizátoru 40 °C)
-
Směs se pasteruje automaticky, na několik sekund se dosáhne teploty 85 °C a následně se směs prudce zchladí na 4 °C.
-
Pro lepší konzistenci doporučujeme nechat zchlazenou směs v pasterizátoru uzrát minimálně 6 hodin (ideálně přes noc) při 4 °C.
-
Poté z pasterizátoru vypustíme cca 4 kg tekuté báze (dle velikosti zmrzlinové vaničky) do karafy a přidáme ochucovací pastu dle doporučeného dávkování - obvykle cca 100 g pasty na litr tekuté báze.
-
Vše dobře rozmícháme a nalijeme do zmrzlinového stroje.
-
Zmrzlinu vypouštíme po částech, jednotlivé prameny vytékající zmrzliny naskládáváme volně na sebe do "kopců". Případně průběžně proléváme polevou.
-
Nakonec dozdobíme povrch polevami a necháme krátce zamrazit v mrazáku nebo nejlépe pomocí silného šokového mražení.
-
Umístíme do zmrzlinové vitríny, nebo uskladníme v mrazáku.
Související:
Zmrzlinová báze Royal 50 - mléčný základ za tepla i za studena, 2 kg
sklademcena dávky: 9,94 Kč
dávkování: 35 g/kg
———
Dextróza 100 DE, 25 kg
skladem———
Glukosil Gelato Master School Lea, 2 kg
sklademcena dávky: 5,08 Kč
dávkování: 35 g/kg
———
Zlepšující přídavek do mléčných a ovocných zmrzlin, 1,3 kg
sklademcena dávky: 8,91 Kč
dávkování: 30 g/kg
———